Wyzwania świątecznego gotowania
Świąteczny czas niesie ze sobą wiele wyzwań - nie tylko związanymi z domowymi porządkami oraz pakowaniem prezentów, ale także z przygotowaniem bożonarodzeniowych posiłków. Jak sprawić, by gotowanie w tym intensywnym okresie było łatwe, wygodne i… przyjemne?
Niezależnie od tego, czy planujemy bożonarodzeniową ucztę dla całej rodziny czy skromną kolację wigilijną dla dwojga - w obu przypadkach nieocenioną pomocą stają się nowoczesne technologie kuchenne, które sprostają każdym potrzebom. Zaawansowane funkcjonalnie kuchenki, lodówki, piekarniki, okapy czy zmywarki - wszystkie te urządzenia AGD nie tylko usprawniają proces przygotowywania posiłków, ale także pomagają zaoszczędzić cenny czas i energię, których świąteczna gorączka często wymaga.
|
- Pamiętamy, że jednak główne skrzypce zawsze grają kuchenki i płyty grzewcze, przy których spędza się najwięcej czasu podczas przygotowywania potraw. Są one niezbędne nie tylko w przyrządzeniu dań wigilijnych, ale i posiłków przez pozostałą część roku. Dlatego warto zaopatrzyć się w te modele, które posłużą nam przez lata nie obciążając przy tym portfela podczas gotowania. Doskonałym przykładem są tu ceramiczne płyty gazowe, które można z łatwością dopasować do aktualnych potrzeb i możliwości projektowych – podpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Najmniejsze płyty w technologii „gaz pod szkłem” wyposażone są w trzy palniki, a ich odpowiednie rozlokowanie umożliwia swobodne ustawienie różnej wielkości garnków. Dzięki temu jednocześnie podgrzejemy barszcz, bigos i podsmażymy pierogi. Model z czterema palnikami pozwala dodatkowo postawić obok czajnik, a w wersja z pięcioma polami grzewczymi to wybór dla tych, którzy świąteczne gotowanie traktują wyjątkowo "na bogato". Dodatkowym atutem płyt ceramicznych jest również łatwość w utrzymaniu czystości. W razie większych zabrudzeń, skrobak okaże się przydatny, ale do codziennego czyszczenia wystarczy miękka ścierka i płyn.
Efektywne gotowanie nie tylko od święta
Ceramiczne płyty gazowe zapewniają nie tylko komfort i czystość, ale również ekonomiczne gotowanie przez cały rok. Dzięki nowoczesnej technologii spalania gazu w bardzo wysokiej temperaturze, gaz jest wykorzystywany z maksymalną efektywnością, a jednocześnie zużywane jest w mniejszych ilościach. Gotowanie na kuchenkach DYNACOOK pozwala zmniejszyć zużycie gazu aż do 50%, co dodatkowo odciąży nasz portfel w dobie wysokiej inflacji.
- Jest to możliwe dzięki umiejscowieniu palników pod ceramiczną płytą, co pozwala na bardziej wydajny proces spalania gazu. płomień umieszczony jest pod płytą, co pozwala na dokładne skierowanie ciepła do naczyń, w których gotujemy świąteczne przysmaki. Co ważne, ceramiczne płyty w technologii „gaz pod szkłem” zużywają minimalne ilości prądu, jedynie do zasilania panelu sterowania i systemów bezpieczeństwa. To sprawia, że stanowią poważną konkurencję zarówno dla kuchenek gazowych, jak i indukcyjnych – mówi Stanisław Szyling z DYNACOOK.
Pełny pakiet funkcji sprawia, że korzystanie z ceramicznych płyt gazowych jest proste i intuicyjne. Jak wyjaśnia Stanisław Szyling, te z oferty DYNACOOK posiadają aż 18 poziomów mocy grzania, a panel z wyświetlaczem dla każdego palnika umożliwia precyzyjne przygotowywanie potraw. Dodatkowe systemy bezpieczeństwa, takie jak blokada przed przypadkowym uruchomieniem, sygnalizacja dźwiękowa i świetlna trybu pracy płyty, czynią gotowanie w obecności dzieci czy seniorów bezpiecznym i komfortowym. Płyta jasno sygnalizuje ewentualny brak dopływu gazu lub jego wyciek. Dzięki nowoczesnym i prostym w obsłudze rozwiązaniom, takim jak gazowe płyty ceramiczne DYNACOOK, świąteczne gotowanie staje się przyjemnością, niezależnie od okoliczności. Gotujmy więc szybko i sprawnie, bez zmartwień o kłopotliwe sprzątanie.