Kuchenne ewolucje
O tym, jak urządzić piękną oraz nowoczesną kuchnię oraz o jej historii opowiadają ekspertki Galerii Wnętrz DOMAR – Sylwia Gulewicz-Wysocka oraz Aldona Mioduszewska...
Aranżacja kuchni to proces, w którym zderzają się zarówno aspekty praktyczne, jak i artystyczne. Funkcjonalność jest tu także niezwykle istotna, gdyż dobrze zaprojektowana kuchnia ułatwia codzienne czynności, przyspiesza przygotowywanie posiłków i organizację pracy. Odpowiednio rozmieszczone urządzenia, ergonomiczne rozwiązania, wygodne miejsce do przechowywania - to tylko niektóre elementy, które mogą wpływać na efektywność i komfort użytkowania kuchni. Jednak gdzie to zamiłowanie do dobrze urządzonej przestrzeni kuchennej miało swój początek?
|
Historycznie o wygodniej kuchni
Jak mówi Aldona Mioduszewska, Dyrektor Marketingu Galerii Wnętrz DOMAR:
- Myśl ergonomicznej kuchni zrodziła się w Bauhausie, szkole sztuki i wzornictwa działającej w latach 1919-1933. Jednym z jej z kluczowych założeń było dążenie do funkcjonalności we wszystkich dziedzinach projektowania, a kuchnia nie była tu wyjątkiem. Idea polegała na tworzeniu przedmiotów i przestrzeni, które byłyby praktyczne, ergonomiczne i dostosowane do potrzeb użytkowników. W przypadku kuchni, Bauhaus wprowadził nowe podejście do projektowania, oparte na racjonalnym wykorzystaniu przestrzeni i zwiększeniu efektywności użytkowania. Wprowadzenie funkcjonalności oznaczało, że wszystkie elementy kuchni - od mebli po urządzenia - powinny być zaprojektowane tak, aby ułatwiały przygotowywanie posiłków i organizację pracy. Przykładem był Haus am Horn, czyli pierwszy, modelowy budynek Bauhausu, który wykorzystywał elementy ergonomii w architekturze kuchennej.
Ekspertka dodaje również, że z tamtych stron wywodzi się także kuchnia frankfurcka, którą stworzyła kobieta z myślą o innych kobietach. Margarete Schütte-Lihotzky była nie tylko protegowaną Gustawa Klimta, ale także pierwszą kobietą i dyplomowaną architektką, która studiowała na Uniwersytecie Sztuk Stosowanych w Wiedniu. To także w kuchni frankfurckiej wykorzystany został tzw. trójkąt ergonomiczny, który po dzisiejsze czasy stanowi złotą zasadę aranżacji kuchennych.
- Trójkąt ergonomiczny, znany również jako „kuchenny trójkąt pracy", odnosi się do koncepcji projektowania przestrzeni kuchennej w taki sposób, aby umożliwić wygodne i efektywne poruszanie się między trzema głównymi strefami: strefą gotowania, zlewu i lodówki. Jest to kluczowy element projektowania przestrzeni kuchennej, który ma na celu usprawnienie pracy w tym pomieszczeniu i minimalizowanie niepotrzebnych przemieszczających się czynności. Przy kreowaniu tej zasady, Margarete Schütte-Lihotzky sprawdzała odległości, jakie pokonywały kobiety w kuchniach i zmierzyła czas potrzebny do wykonywania konkretnych zadań. Po wielu pomiarach okazało się, że najbardziej efektywne jest rozpoczynanie czynności od lodówki, korzystania ze zlewu, a koniec gotowanie dania – wyjaśnia Sylwia Gulewicz-Wysocka, architekta Galerii Wnętrz DOMAR.
Z kolei Aldona Mioduszewska przypomina, że zadbała także o „ordynajzery”, czyli o ówczesne innowacje - np. składaną deskę do prasowania czy zminimalizowanie odległości między zlewozmywakiem a koszem na odpadki. Były to elementy, które współcześnie są dla nas już absolutnie naturalne.
Wygodna kuchnia dziś
W dzisiejszych czasach kuchnia odgrywa znacznie większą rolę, niż kiedykolwiek wcześniej. To nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, ale również centralny punkt spotkań, tworzenia wspomnień i eksplorowania pasji kulinarnej. Wraz z postępem technologicznym i zmieniającymi się stylami życia, aranżowanie nowoczesnej i wygodnej kuchni staje się coraz bardziej istotne. Dzięki rozwojowi technologii, możemy cieszyć się zaawansowanymi funkcjonalnościami, które ułatwiają i usprawniają nasze codzienne, kulinarne czynności.
- Innowacyjność widać przede wszystkim w coraz to nowocześniejszych sprzętach AGD. Dzisiejsze kuchenki mogą mieć aż 3 piekarniki, funkcje parowaru i nawet mikrofali - co sprawia, że w jednym momencie możemy upiec ciasto, kurczaka i dodatkowo przygotować pizzę. Co więcej, na płytach gazowych, które wyglądają identycznie jak indukcja, mamy specjalne miejsca na wok i dodatkowo grill, co ułatwia gotowanie – mówi Sylwia Gulewicz-Wysocka, dodając:
- Oczywiście nie bez znaczenia jest także nowoczesne wyposażenie meblowe oraz ergonomiczny podział przestrzeni kuchennej. Dzięki funkcjonalnym zabiegom możemy uzyskać dodatkową przestrzeń roboczą, np. w przypadku ruchomego blatu zintegrowanego ze zlewem: gdy nie korzystamy ze zlewozmywaka, przesuwany na nim blat służy jako dodatkowe miejsce do przygotowania posiłków lub dodatkową półkę. Jeśli wolimy typową zabudowę kuchenną, czyli lodówkę, piekarnik, mikrofalówkę utrzymaną w jednej płaszczyźnie, świetnym pomysłem staje się aranżacja w pionie lub poziomym kubiku na jednej ścianie, powyżej i poniżej uzyskujemy dużo miejsca do przechowywania. A taką zabudowę możemy wyposażyć w Wysuwane szuflady są już standardem w zabudowie kuchennej i bardzo ułatwiają utrzymywanie porządku. Możemy w nich zastosować także podświetlenie, szczególnie istotne w ciemnych przestrzeniach. Oprócz tego nie bójmy się umieszczać w szafkach dodatkowych elementów, które przyśpieszą i zorganizują codzienne przygotowywanie posiłków. Chodzi tu m.in. o różnego rodzaju organizery, chowane tace lub deski do krojenia, gniazdka ukryte w szufladach czy… wybudowane głośniki z funkcją bluetooth.
Kolor, oświetlenie i ozdoby aranżacji kuchennych
Trendy w kuchniach podążają za postępem – także pod względem kolorów oraz ornamentacji frontów. Architektka Galerii Wnętrz DOMAR wskazuje, że te najnowsze bazują na aranżacjach stawiających na fornir w ciemnym kolorze, np. orzechowym oraz ryflowane fronty w dopasowanym odcieniu:
- Modnym rozwiązaniem są również blaty ze spieków zintegrowane ze zlewem, który możemy dowolnie zaprojektować wykorzystując właściwości spieku. Jeżeli posiadamy małą kuchnię, bardzo popularnym trendem jest wzbogacanie jej o elementy lustrzane, które wieszamy powyżej strefy roboczej - tak, aby się nie brudziły a jednocześnie powiększały nam optycznie kuchnię, a co ważne – dodatkowo ją doświetlały.
Przy aranżacji kuchni warto pamiętać również o oświetleniu, gdyż jest to element, który wpływa nie tylko na pracę w tym miejscu, ale i na samopoczucie. Stąd oprócz światła górnego, powinniśmy rozważyć także światła podszafkowe. Ale efekt doświetlenia uzyskamy także rozjaśniając kolorystycznie kuchnię i stosując witryny z lustrzanym tyłem.
- Odpowiednio dobrane, jasne odcienie baterii oraz sprzętu AGD dodatkowo rozjaśniają kuchnię. Nawet blat z połyskiem odbije światło, doświetlając całą przestrzeń. Pomocne będą tu także witryny z lustrzanym tyłem. Wszystko to przyczyni się do stworzenia przyjaznej i komfortowej przestrzeni kuchennej – podpowiada Sylwia Gulewicz-Wysocka.
Aranżowanie nowoczesnej, wygodnej kuchni to nie tylko tworzenie pięknego pomieszczenia, ale także zapewnienie efektywności, funkcjonalności i komfortu w naszych codziennych czynnościach kulinarnych. Poprzez zastosowanie innowacyjnych technologii, nowoczesnych materiałów i inteligentnych rozwiązań, takich jak te dostępne w salonach zlokalizowanych we wrocławskiej Galerii Wnętrz DOMAR, możemy stworzyć kuchnię, która nie tylko odzwierciedla nasz styl życia, ale również ułatwia nam pracę i dostarcza niezwykłych doznań kulinarnej przyjemności.