Jak dobrać blat i szafkę pod płytę kuchenną?
Wybór blatów lub szafek kuchennych musi być przemyślany – zwłaszcza, jeżeli w przyszłości planujemy montaż gazowej płyty ceramicznej, a nie typowej, wolnostojącej kuchenki. Jak dobrać taki mebel? Na co szczególnie zwracać uwagę? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK
Jak dobrać szafkę
|
Szerokość szafki, w której zainstalowana będzie gazowa płyta ceramiczna, musi być dopasowana do wielkości samej płyty. Jak wyjaśnia Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK, w zależności od modelu, tego typu rozwiązanie montuje się w standardowych szafkach meblowych 90 cm (płyta X5), 80 cm (płyta X4), 60 cm (płyty X3). Miejmy tutaj na względzie wymiary producenta urządzenia, które porównamy z wnęką w szafce. Pamiętajmy także o pozostawieniu odpowiedniej przestrzeni dla wentylacji:
- Taki mebel powinien być dostosowany do wysokich temperatur gotowania. Musi być takie wykonany z wysokiej jakości materiałów, które zagwarantują odporność na wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne. Rekomenduję w tej materii drewno laminowane, płytę wiórową pokrytą laminatem, folią, lakierem lub fornirem oraz tworzywa sztuczne takie jak PVC czy akryl. Ważne jest również zadbanie o odpowiednie wykończenia i akcesoria - wysokiej jakości zawiasy, uchwyty i prowadnice, aby szafki były funkcjonalne i trwałe. W przypadku płyt ceramicznych, szczególnie ważna jest również opcja odpowiedniego wycięcia otworu w blacie oraz stworzenia przestrzeni do wentylacji.
Upewnijmy się, że nasza szafka zapewni odpowiednią odległość między ceramiczną płytą gazową, a powierzchnią mebla. W tym względzie warto zapoznać się z minimalnymi wymaganiami dotyczącymi odległości, które należy przestrzegać w celu zapewnienia bezpieczeństwa.
- Pamiętamy, by pytać stolarzy lub sprzedawców mebli o parametry i bez obaw prosić o rekomendacje, mając na względzie komfort użytkowania technologii „gaz pod szkłem” – podpowiada ekspert DYNACOOK.
Płyta i blat
Montaż ceramicznej płyty gazowej możemy również przeprowadzić na blacie. Na początek zwróćmy uwagę na to, czy jest on solidny i przygotowany do montażu płyty – tak, by był w stanie utrzymać urządzenie - oraz odporny na wysokie temperatury. Co więcej, powinien być dobrze przymocowany do ściany, aby nie było możliwości jego przesunięcia. Wycięty otwór pod płytę oczywiście powinien być precyzyjnie wykonany, czyli zgodnie z zaleceniami, które producent podaje w instrukcji montażu.
- Wybierając rodzaju materiału, z którego może być wykonany nasz blat, warto postawić m.in. na granit, czyli jeden z najbardziej trwałych i odpornych na uszkodzenia materiałów. Jest łatwy do czyszczenia i niepodatny na wysoką temperaturę. Bardzo dobrze sprawdzą się tu również inne kamienie naturalne – marmur, kwarc czy onyks. Pamiętamy jednak, że mogą one wymagać regularnego uszczelniania, by zapobiec pojawiającym się przy gotowaniu plamom. Blat może być także wykonany z dektonu, drewna, kompozytu kwarcowego czy laminatu.
O tym pamiętaj przy instalacji!
Instalacja ceramicznych płyt gazowych – takich jak te od DYNACOOK – powinna być wykonywana przez osoby z uprawnieniami do podłączania gazu. Jest to wyjątkowo ważne, ponieważ tego rodzaju specjalista wie doskonale, jak podłączyć gaz do kuchenki i jest w stanie sprawdzić, czy przepływ gazu będzie prawidłowy.
- Odpowiednie podłączenie kuchenki do gazu – na przykład w formie „gaz sieciowy- miejski” lub butli gazowej – gwarantuje nam jej prawidłową pracę i komfort gotowania bez limitu. Co ważne, instalator po wykonaniu montażu wypełnia świadectwo podłączenia płyty, które stanowi podstawę do zachowania gwarancji na zakupioną płytę – podpowiada Stanisław Szyling, ekspert DYNACOOK.
Wybór odpowiedniej szafki lub blatu pod płytę gazową jest zatem istotnym krokiem przy projektowaniu lub renowacji naszej kuchni. Odpowiedni materiał i konstrukcja zapewnią nie tylko estetyczny wygląd, ale również bezpieczne i funkcjonalne użytkowanie nie tylko samego wyposażenia, ale i nowoczesnej płyty – takiej jak rozwiązanie od polskiego producenta ceramicznych płyt gazowych – firmy Dynaxo.