Jak czyścić płyty gazowe?
Płyty gazowe są łatwe w utrzymaniu czystości – jednak w jaki sposób o nie dbać? Jak w razie zabrudzeń wyczyścić płytę gazową? Na te pytania odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Technologia płyt gazowych – na przykład takich, jak „gaz pod szkłem” DYNACOOK – opiera się na ukryciu procesu spalania gazu pod gładką, ceramiczną powierzchnią. Dzięki temu kuchenka, mimo pracy na gaz, nie wytwarza tłustych oparów, które zalegają na kuchennych szafkach i ścianach. Co więcej, sam sprzęt i jego ceramiczna powierzchnia są bardzo proste do wyczyszczenia. Jednak w jaki sposób dbać o płytę gazową, by skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń po gotowaniu i nie uszkodzić przy tym powierzchni?
|
Prostota i łatwość czyszczenia
Najlepsze do czyszczenia płyt gazowych są skrobaki oraz dedykowane środki czyszczące. Można je nabyć w sklepach z chemią gospodarczą, drogeriach lub sklepach ze sprzętem i akcesoriami AGD. Najbardziej skuteczne będą tu mleczka czyszczące lub te dedykowane płytom ceramicznym.
- Pamiętajmy, że płytę gazową czyścimy dopiero w momencie, gdy w pełni ostygnie. Kiedy płyta jest zimna, usuwamy skrobakiem bądź gąbką przeznaczoną do powierzchni ceramicznych większe zabrudzenia i resztki jedzenia. Skrobak ustawia się do powierzchni płyty pod kątem 45 stopni, dzięki czemu uzyskujemy odpowiednie nachylenie pozwalające bez problemu usunąć spalone resztki. Następnie, na chłodną powierzchnię aplikujemy odpowiednią ilość substancji czyszczącej (mleczka) i rozprowadzamy ją szmatką, papierem kuchennym lub gąbką i pozostawiamy na płycie na 5-10 minut – tłumaczy Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK i dodaje:
- Po tym czasie przecieramy płytę wilgotną szmatką lub gąbką, usuwamy zabrudzenia i wycieramy płytę do sucha. Dla lepszego efektu warto czyścić płytę z większych zabrudzeń każdorazowo, nie pozostawiając przypaleń na dłużej - będzie to nie tylko estetyczne, ale i szybsze do wymycia.
Czego nie robić podczas czyszczenia płyty?
Przy czyszczeniu płyt gazowych bez płomieni warto zapamiętać, by nie używać elementów takich jak papier ścierny czy ścierna część gąbki - takie działanie może porysować powierzchnię płyty. Co więcej, nie wolno korzystać ze środków agresywnych lub żrących, takich jak kwasy, wodorotlenek lub podchlor sodu.
- Pamiętajmy także, aby do mycia nie stosować myjki wysokociśnieniowej lub parowej. Do tego typu sprzętu nie nadają się również środki przeznaczone do czyszczenia piekarnika – dodaje ekspert DYNACOOK.
Jakość sprzętu też się liczy!
W czyszczeniu pomocna będzie także… sama płyta. Zaletą gazowych płyt ceramicznych DYNACOOK jest niewątpliwie wysoka jakość wykonania. Wszystkie komponenty stosowane do konstrukcji sprzętu są starannie wyselekcjonowane. Sama ceramiczna powierzchnia płyty wykonana jest z takiego tworzywa, które jest nie tylko odporne na wysoką temperaturę, ale i ułatwia codzienne utrzymywanie czystości.
- DYNACOOK sięga tutaj po specjalną, nanotechnologicznie stworzoną powłokę ochronną do izolacji termicznej płyt ceramicznych najwyższej jakości niemieckiego producenta – firmy Schott, która dodatkowo chroni płytę przed zabrudzeniami i uszkodzeniami. Warto również pamiętać o tym, aby garnki, z których korzystamy, miały nieprzypalone dna oraz były pozbawione pozostałości po tłuszczu - to drobiazg, który może zrobić sporą różnicę w przypadku dbania o czystość płyty – podsumowuje ekspert DYNACOOK.
Mnie najlepiej płytę gazową...